- Beskrivelse
Tenuta Bellafonte er grundlagt i 2007 af tyske Peter Heilbron, hvis efternavn kan oversættes til den smukke kilde, som på italiensk er blevet til Bellafonte. Det hele startede med Peters fascination af den autoktone, umbriske drue Sagrantino, som er en enestående varietal, der kan give storladne, kraftfulde og komplekse, men også meget strukturerede vine, og han drømte om at skabe en mere elegant og balanceret Sagrantino di Montefalco, der samtidig reflekterede druens grundlæggende karakter og dyrkningsstedet.
Den første Sagrantino di Montefalco blev fremstillet i 2008. Vintypen kan være krævende, men fremgangsmåden giver en smidig, unik vin af stor elegance, der har kompleksitet og en forunderlig drikbarhed, og det er således en udtryksfuld Sagrantino di Montefalco, der gør sig godt i ungdommens klædedragt og som udvikles til noget ekstraordinært.
Druerne afstilkes, men presses ikke og den alkoholiske gæring og maceration foregår på temperaturkontrollerede ståltanke. Vinen lagres ca. 36 måneder på botti di rovere slavonia, efterfulgt af 10 måneder på flaske.
Se en dejlig video fra Umbrien HER
Vingårdens hjemmeside HER
- Hvad anmelderne siger
- Høj kvalitet for pengene. Lignende vine koster normalt 5 gange mere. (2012 Årgang)Blandt top 5% af alle vine i verden (N.V. Årgang)Se Danmarks bedste vinblogger Houlberg når han vurdere vinene derfra HER
- Område og Producent
Umbrien vinregion er beliggende i det centrale Italien omgivet af Toscana, Lazio og Marche vinregioner. Etruskere og umbrere var de første til at plante vinstokke for 3.000 år siden. Senere blev regionen især kendt for hvidvinen Orvieto. Orvieto’en eksisterer stadig i dag – den hedder Trebbiano, Verdello eller Canaiolo Bianco – men i dag er Umbrien mest kendt for sine karakterfulde rød- og hvidvine.
Terroir og klima: Landskabet i Umbrien er præget af bakker og bjerge. Derfor trives en lang række forskellige druesorter på de forskellige jordtyper samt en masse oplevelser for at opdage dette enorme terroir. Særlige middelhavsmikroklimaer i området ved Trasimeno-søen i øst og i Tiberdalen sikrer en optimal modning af druerne. Dag- og natforskellene i temperatur, især i højere højder, er ideelle betingelser for at producere elegante, mineralske hvidvine med potentiale til at modnes.
Umbrien har i alt 2 DOC-, 13 DOC-vine og 6 IGT-klassificerede områder, og næsten 60 % af de 16 500 ha vinmarker er beplantet med rødvine, især omkring Montefalco og Trasimenosøen.
Særligt ædle rødvine fremstilles af druesorten Sagrantino, Sagrantino di Montefalco . Den vulkanske jord i de varmere områder producerer denne fremragende krydret-rige og langlivede rødvine. En mørk, kraftfuld, alkoholisk og fyldig rødvin. Helt specielt skal vinen lidt tilvænning, da den kan nå enormt høje tanninniveauer
-----------------------------------------------------------------------------------
Tennuta Bellafonte er grundlagt i 2007 af tyske Peter Heilbron, hvis efternavn kan oversættes til den smukke kilde, som på italiensk er blevet til Bellafonte. Det hele startede med Peters fascination af den autoktone, umbriske drue Sagrantino, som er en enestående varietal, der kan give storladne, kraftfulde og komplekse, men også meget strukturerede vine, og han drømte om at skabe en mere elegant og balanceret Sagrantino di Montefalco, der samtidig reflekterede druens grundlæggende karakter og dyrkningsstedet.
Ud over Sagrantino di Montefalco dyrkes også den lokale grønne Trebbiano Spoletino, som ikke skal forveksles med andre druer, der også bærer navnet Trebbiano. Sorten menes at komme fra området omkring Spoleto i Umbrien, og har været kendt siden det første århundrede. Den kan give en karakterfuld og unik vin, som flere dygtige producenter med rette er stolte af. Vinbruget er undervejs blevet udbygget betydeligt og Peter og hustruen Sabina ejer nu 41 ha jord, hvoraf de 11 ha er udlagt til vindyrkning, mens resten overvejende er olivenlunde og skov. Fra de 11 ha fremstiller Tenuta Bellafonte blot 4 vine, og der anvendes udelukkende ståltanke og/eller store slavonske botti til gæring og lagring og det tillader vinenes rene, varietal- og stedbestemte karakter at træde uforvansket frem. Vinene gæres med vildgær, anvendelsen af svovl er minimal og de hverken klares eller filtreres.
Tilgangen i marken er gennemgående økologisk, men familien ønsker ikke certificering og Peter Heilbron har fortalt, at der i vinmarkerne hverken anvendes kunstgødning, herbicider eller insekticider og at han bruger forskellige planteekstrakter til vinplanterne. Han har også forklaret, at han i perioder med regn indimellem foretrækker at anvende bæredygtige fungicider til bekæmpelse af meldug, frem for kobbersulfat, der er tilladt i økologisk dyrkning, fordi kobbersulfat kan ophobes i jorden og være skadeligt for bl.a. bier og dermed være med til at ødelægge den naturlige biodiversitet. Hvert år foretager et laboratorium en såkaldt multiresidualanalyse af Sagrantino di Montefalco Collenottolo, og der uploades på hjemmesiden en testrapport på denne vin, der dokumenterer indholdet (læs: fraværet) af en omfattende mængde af kemiske forbindelser i vinen, som holder sig fint indenfor de økologiske grænseværdier.
Omtanken strækker sig hele vejen rundt: En ny cantina med moderne vinifikationsudstyr, designet af Peter Heilbron selv efter inspiration fra den nu afdøde ven, legenden Gianfranco Soldera fra Montalcino, stod færdig i 2010. Vinbruget er selvforsynende med energi, der kommer fra solpaneler og et biobrændselsanlæg, der bl.a. fodres med afskæringer fra vinplanterne.