- Beskrivelse
En fadandel indeholder:
- 5 flasker 50 cl* rom fra de berømte destillerier på Jamaica. Rommen forbliver usødet og tappes ved fadstyrke. (ca. 65%) Du får eget navn, år og nummer på en super flot etikette, der sættes på flasken ved aftapning.
-- Håndskrevet ejer-certifikat (sendes eller afhentes efter aftale)
--- Årlig fadejer dag, hvor vi smager på rommen og kan følge udviklingen. (til andelshavere på øerne, sendes smagsprøver) - Ønsker man at have en gæst eller to med til fadejerdag, skal dette meddeles pr. mail og der betales 100 kr. ved ankomst pr. gæst. Gæsterne kan kun smage på andelsejerens fadrom, men der kan smages fuldt ud på diverse hylderom, kaffe, chokolader, knas etc.
(Der har været fadejerdag, men det er muligt at få en smagsprøve fra fadet ved at komme i butikken)
---- Invitation til særlige arrangementer
----- Særlige romtilbud forbeholdt fadejere
------ 10 % rabat på alt rom i Wineboutique. (Til webshopkunder tilbagebetales rabat på mobilepay straks)
------- Adgang til romklub på facebook, hvor man kan dele oplevelser, samt modtage løbende info fra Wineboutique.
------- Du har altid adgang til dit fad i Wineboutique's fadkælder i åbningstiden.
*Rommen vi fylder på fadet er rå-rom fra Jamaica på 65 % alkohol. Vi fyldte rommen på fadet i aug/sep 2023 og lader den modne i 12 til 18 måneder. (Du kan stadig købe andel, selvom rommen er lagt på fad og der er ikke er udsolgt)
FAD
- 40 liters fad hvorpå der før har modnet fin Ruby Portvin og sidenhen en gang rom (second fill)
- Modnings tid forventes af være 12 til 18 måneder fra påfylding i aug/sep 2023. (Der kan stadig købes andele derefter. Prisen stiger 10 % hver anden måned fra 1 januar 2024)
ROM
- Jamaicansk rå-rom på 65 % - Nænsomt formodnet i tropisk klima.
- Lys rom destilleret på melasse fra sukkerrør, som er dyrket på Jamaica.
- Område og Producent
Historisk set anses Barbados for at være roms fødested, men øen Jamaica får æren for at forfine romfremstillingsprocessen og sætte rom på kortet globalt. Ikke alene adskiller jamaicansk rom sig fra andre fremstillet i hele Caribien på grund af dens smag, men i marts afholdt Jamaica sin allerførste romfestival for at sætte ord på. Når det kommer til rom, har Jamaica strenge standarder for at lave høj kvalitet – hvis ikke den bedste – i verden, hvilket ikke kan siges om andre rom fra mange andre steder.
Jamaicansk rom, som anses for fyldig, er melasse gæret på store fade kaldet "puncheons" og destilleret i pot stills, en praksis, der går tilbage til det 17. århundrede. Fyldig rom er afhængig af naturlig, eller hvad der omtales som "vild", gæring, der giver dem en tydelig smag.
"Den berømte 'jamaicanske funk' har været populær i århundreder og oser af tropiske frugter, træ, gummi, røg, krydderier og sød karamel og melasse,
Historien om jamaicansk rom begyndte i 1749, med etableringen af Appleton Estate , selvom selve stedet dateres endnu længere, til 1665, hvor briterne tog Jamaica fra spanierne. I slutningen af det 19. århundrede var der mere end 100 destillerier på Jamaica, men nu er der kun en håndfuld.
Måden rom laves på varierer betydeligt, men det starter med sukkerrør. På Jamaica laves rom med melasse, den tykke, klæbrige væske, der er tilbage, når sukkerrørsjuicen er kogt og sukkerkrystallerne fjernet. Pot-still rom er en jamaicansk specialitet – robust rom med stor smag med mere 'funk' end deres caribiske fætre, især sammenlignet med rom fra spansktalende øer.
Man bruger 10 varianter af sukkerrør, hvilket giver mere frugtagtige og smøragtige noter. Fra 10 tons sukkerrør får man et ton sukker, og deraf ca. 360 flasker.
i dag er der 6 destillerier tilbage på jamaicansk jord. De er Appleton Estate, Long Pond Estate, New Yarmouth, Hampden Estate, Worthy Park Estate og Monymusk Estate.