- Beskrivelse
Saint James bærer desuden AOC (Appellation dOrigine Contrôlée) betegnelsen, som kun gives rom, der produceres efter de højeste standarder på Martinique. En AOC rom undergår grundig kontrol gennem hele processen og er desuden den reneste rom da den, til forskel for andre, ikke må tilsættes farve og aromaer.
Sukkerrørene høstes fra februar til juni. På destilleriet kontrolleres sukkerrørene inden de knuses i en række møller for at udtrække saften. Den rene friske saft kaldet Vesou gæres inden for få timer efter høsten ved 25-30 °C i 24-48 timer. Derved opnås en sukkerrørs vin med 4-5 % alkohol. Vinen destilleres i kobber destillerings kolonner og resultatet er en rom med 65-74 % alkohol inden justering (mindre end rom fremstillet på melasse, hvilket bevarer mere af sukkerrørssaftens aromaer). Herefter hviler rommen i op til 6 måneder på tanke, inden aftapning, hvor den bl.a. via let iltning opnår den helt rigtige kompleksitet.
Denne hvide rom kan nu enten aftappes eller lagres videre på egetræsfade. Under lagringen fordamper omkring 8% af rommen kaldet englenes andel samtidig med, at den optager farve, garvesyre og aromaer fra fadet. Royal Ambre har lagret 18 24 måneder på egetræsfade.
- Område og Producent
Historien bag Saint James begyndte i 1765 i Saint Pierre på den fransk-vestindiske ø Martinique. Vulkanen Pelée gik i udbrud i 1902 og produktionen blev derfor flyttet i sikkerhed i Saint Marie ved siden af sukkerrørsplantagen. Den 300 ha store plantage ligger på de østlige skråninger af vulkanen hvor sukkerrørene opnår exceptionel høj kvalitet grundet den fertile vulkanske jord, høj soleksponering og det fugtige tropiske klima. Saint James karakteristiske firkantede flaske var den første af sin slags i verden og blev designet for bedst mulig opbevaring på handelsskibe og samtidig mindske risikoen for knuste flasker under storme på vej over Atlanten.