4,2 vivino

Alvear, Pedro Ximenez, Solera 1927 - Rob. Parker 96 p

295,00 kr

 

'Gamle Ole'

 Denne vin er ikke en sherry, men produceres efter modningsbegrebet, SOLERA, hvor den yngste vin lægges på de øverste fade, i en slags fadreol. Den ældste vin tappes så i de fade der ligger nederst. Denne ”vinreol” startede i 1927 og dvs. at i flasken du sidder med, er en lille smule vin fra 1927 årgangen…

Indhold i CL75
TypeDessertvin, Hedvine
DyrkningsmetodeAlmindelig
LandSpansk
OmrådeAndalusien
FyldeKraftig, Sød
God TilDessert, Skimmel Ost, Stærke Oste
DruerPedro Ximenez
Alkohol16 %
Vivino4,2
tabs-icon2 Smag

Smagen er super intens med en tæt frugt og lang dyb eftersmag. Vinen er meget sød men i flot balance.
Vi anbefaler denne eliksir til mørk chokolade, frugt og mandler.
Anbefales af vores kunde smagepanel, der vurdere vinen som værende helt i toppen af smagte dessertvine.

Beskrivelse

Denne søde vin er helt i klasse med det bedste, der produceres i verden. Pedro Ximenez er druens navn, og her finder vi den i den sødeste udgave, som kan fremstilles. 405 gr. restsukker pr. liter. Alligevel i sublim balance pga. den koncentrerede smag. Hvis en vin fortjener at blive serveret alene.Denne vin er tildelt hele 96 point af Robert Parker, dette tildeles kun vine i den absolutte topklasse, og kun meget sjældent kan disse anskaffes til så fornuftig en pris.

Vinen er fremstillet på den bedste drue i området Pedro Ximenez. Druerne høstes ved en høj grad af modenhed, hvorefter de placeres på måtter i solen for at tørre ind til rosiner. Denne tørring giver et meget højt sukkerindhold i forhold til væske, – derfor den højere alkoholstyrke og sødmegrad.
Efter den nænsomme presning, tilføres mosten en vis mængde alkohol for at stoppe gæringen og bibeholde sødmen i vinen.
Herefter overføres vinen til det såkaldte Solera-systemet, som er et specielt, men egentlig meget simpelt modningssystem; flere rækker af fade placeres ovenpå hinanden.
Der er gennemløb mellem de enkelte rækker af fade. Vinen fyldes på de øverste fade, medens den tappes fra det nederste fad. På denne måde er der altid en smule af den ældste årgang i den endelige aftapning (i stil med surbrødsdej, som vi kender det i Norden).
Alvear Solera 1927 er således startet i 1927 og vinen indeholder derfor en lille del Pedro Ximenez fra 1927. Dette skaber en høj grad af stabilitet og kompleksitet i vinen.
Når vinen hældes i glasset, ser man den smukkeste dybe mahognifarve og fornemmer den intense duft af svesker og chokolade.

Hvad anmelderne siger

Ekstra Bladet – 5 stjerner (03-11-2011)

Ekstra Bladet – 6 stjerner / “BEDSTE VIN” (08-11-2010)

VinAvisen – 5 stjerner (Uge 46 / 2010)

EB Rigtig lækker vin God smag af abrikos, honning og en yderst velbalanceret vin med den perfekte syre. Passer især til desserter med frugt…

EB Blommer og svesker pakket sammen med en sødme og syre som næsten ikke findes bedre. Dette er en af de bedste dessertvine smagt længe og en fortjent vinder…

VinAvisen Denne vidunderlige søde dessertvin har en kompleks, afrundet og lækker smag med masser af sødme, men også en god syre…

Robert Parker (#159, juni2005) boasts a dark amber color as well as an extraordinary nose of creme brulee, liquefied nuts, marmalade, and maple syrup. Huge and viscous, yet neither cloyingly sweet nor heavy, it is a profound effort priced unbelievably low.

Område og Producent

Alvear er beliggende i Montilles-Moriles distriktet i det sydlige Spanien. Det er et familiefirma, der i dag drives af ottende generation. Alle generationer har bidraget med deres tids fornemmeste teknikker og i dag høster man frugten af mange års flot arbejde. Vi befinder os i Andalusien, en region, der er stolte over både deres tyre, heste og landbrugsprodukter. Begrebet Tapas stammer fra netop dette område og var oprindeligt blot en skive tørret skinke, der lå ovenpå vinglasset for at holde på den fortryllende bouquet fra vinen. Nu er Tapas udviklet til perfektion med utallige varianter. Klimaet er præget af en overgang fra middelhavsklima til fastlandsklima med korte kolde vintre og lange meget varme somre. Et perfekt klima til udvikling af Pedro Ximenez druen. Vinen i området er traditionelt blevet fremstillet som Sherry, dog med den undtagelse, at lagringen er foregået i lerkrukker frem for træfade. Stilen i vinen minder dog stadig meget om Sherry.