- Beskrivelse
Også Sangiovese dyrkes traditionelt i Umbria og til denne Montefalco Rosso anvendes endvidere 20% Sagrantino for at give en rødvin af større lokal karakter, og fordi druerne klæder hinanden godt og den fremviser en attraktiv, men vinøs primærfrugtighed, af-rundet af de store fade og her er både smagsfylde, egenart, struktur og længde i smagen.
Druerne afstilkes, men presses ikke og den alkoholiske gæring og maceration foregår på temperaturkontrollerede ståltanke. Vinen lagres ca. 12 måneder på botti di rovere slavonia efterfulgt af 6 måneder på flaske.
Vingårdens hjemmeside HER - Se også en dejlig video fra Umbrien HER
- Hvad anmelderne siger
Denne årgang er højere bedømt end alle andre årgange af denne vin. (2017 Årgang)
- Område og Producent
Ejendommen er grundlagt i 2007 af tyske Peter Heilbron, hvis efternavn kan oversættes til den smukke kilde, som på italiensk er blevet til Bellafonte. Vinbrugets tidlige historie begyndte med Peters fascination af den autoktone umbriske drue Sagrantino, som er en enestående sort, der kan give storladne, kraftfulde og komplekse, men også meget strukturerede vine, og han drømte om at skabe en mere elegant og balanceret Sagrantino di Montefalco, der samtidig udtrykte druens grundlæggende karakter og dyrkningsstedet.
Tenuta Bellafonte er undervejs blevet betydeligt udbygget og Peter og hustruen Sabina ejer nu 41 ha jord, hvoraf de 11 ha er udlagt til vindyrkning, mens resten overvejende er olivenlunde og skov. Orienteringen er gennemgående økologisk, men familien ønsker ikke certificering og Peter Heilbron pålægger sig selv større restriktioner end en certificering fordrer, bl.a. i forhold til anvendelse af kobbersulfat, som han er skeptisk overfor.
En ny cantina med moderne vinifikationsudstyr, designet af Peter selv efter inspiration fra den nu afdøde ven, legenden Gianfranco Soldera fra Montalcino, stod færdig i 2010 og vinbruget er selvforsynende med energi, der kommer fra sol-paneler og et biobrændselsanlæg, der bl.a. fodres med afskæringer fra vinplanterne. Udover Sagrantino dyrkes også den lokale grønne Trebbiano Spolettino, som ikke skal forveksles med andre druer, der også bærer navnet Trebbiano. Sorten menes at komme fra området omkring Spoleto i Umbria og har været kendt siden det første århundrede og den kan give en unik hvidvin med en stærk regional karakter. Også den fantastiske Sangiovese drue dyrkes i markerne og er en vigtig bestandel i deres vin; Pomontino. Der laves udover den 3 vine, og der anvendes udelukkende ståltanke og store slavonske botti til gæring og lagring og det tillader, at vinenes rene varietal- og stedbestemte karakter kan træde uforvansket frem. Vinene gæres med den vilde gær fra drueskindene, anvendelsen af svovl er minimal og der klares og filtreres ikke.