- Beskrivelse
Lise & Jean's vingård ligger ca. 5 km. nordvest for Gigondas. Her har man i et godt område for vindyrkning 5,8 ha. hvor dog kun 4 ha. bruges til dyrkning af druer. Druer som er typiske for området når det gælder rødvin, nemlig Syrah, Grenache, Mourvedre og Carignan, men atypisk for deres hvidvin, hvor det er den italienske drue Vermentino. Netop den drue er blevet populær i området efter at man har smagt Domaine André hvide vine.
I det til tider meget varme klima er det godt at jorden er tung og leret, så den bedre kan holde på det vand der nu kommer fra oven. Det gavner vinene, men også fordi at Jean godt kan lide at hans vine er lidt mere frugtige og frodige.
Omkring vingården hedder appelationen Cotes du Rhone, men pga administrative grunde ( den tidligere ejer ville ikke betale en afgift!), er vingården kun registreret til at lave ” vin de pays" . Det gør så også at Jean kan være lidt mere kreativ i sin vindyrkning......
Vi mødte Lise & Jean under private former og de havde taget deres vin med, som vi øjeblikkelig faldt for og har nu købt deres hvidvin og deres rødvin. For en god ordens skyld lod vi en Master of Wine smage på vinen og da han hørte hvad Wineboutique kunne sælge dem til var han i rigtigt godt humør. Dog er vingården meget lille og der produceres kun 100 hl. En del af vinen vinificeres under Domainets navn, men ligeså stor en del til Cave Lavau's blandinger.
Denne fantastiske hvidvin er høstet på Vermentino druen. En drue som Jean var den første som plantede i området og nu er der flere som er fulgt med. Vermentino er en italiensk drue, men vinder frem overalt. Så meget at italienerne ikke vil have at den kaldes Vermentino udenfor Italien.
Hvis du elsker Sauvignon Blanc, så er Vermentino din ven. På trods af Vermentinos typiske lette karakter, er den faktisk ret kompleks at smage. Dette skyldes, at Vermentino har højere niveauer af phenoler, som bidrager til dens subtile bitterhed i finishen – en smag, der ofte beskrives som grøn mandel. Et glas klassisk Vermentino kan byde på livlige aromaer af pære, hvid fersken, lime og pink grapefrugt med subtile noter af knuste sten og citrusskal. I ganen er Vermentino næsten altid tør og noget olieagtig med smag af grapefrugt og citrus, med en knust stenet mineralitet og salthed.
Lise & Jean høster selv deres druer. Vinmarken med hvide druer er ikke stor. Kun en stor have på et par tønder land. De høster kun denne ene drue, som de fragter de 500 meter ned til den lokale cave, som hjælper dem med at vinificere deres hobbyprojekt. Det gør de så godt at vi synes det er forrygende vin til små penge.
Se hvor vinen vinificeres HER
- Område og Producent
Lise og Jean mødes i Val d Isere ( franske alper) i 1980, da de arbejder sammen på Jeans restauranter.Stifter familie og vælger i 2002, at købe et “sommerhus”; et. gammelt Mas, i Provence.
Huset ligger midt i et hav af vinmarker, og da ejeren af disse, to år efter tilbyder, at sælge et par hektarer lige foran, slår de til, og opfylder dermed en gammel drøm omkring vin…
(Jean er født i fransk Algeriet på den fædrene vingård, og da de måtte flygte til Nice pga revolutionen først i tresserne, skiltes han forældre, og moderen giftede sig med en “ negociant en vin”.
Jean arbejdede tre år med sin stedfar og lærte meget. Jean tog derefter til Val d Isere og startede sin karriere som restauratør.)
De vinmarker man overtog og som var ved det nye hus, var meget misligholdte, da de var en slags reservemark for den tidligere ejere, hvis hans vinhøst i Rasteau slog lidt fejl. Ved overtagelsen forstod Lise & Jean, at der end ikke var blevet høstet de sidste par år.
Derfra begyndte vores projekt omkring Domaine Andre
( Navnet betyder for dem, at ikke alene hedder dette “kvarter” i kommunen André, men Jeans far, vinbonden, var André,Lises bedsteforældre hed begge André og Lise & Andre's yngste søn Andreas )
Projektet gled fra hobby til passion; vin og vindyrkning viser sig utroligt fascinerende, man bliver grebet og knytter sig. De har aldrig satset på at blive professionelle producenter, med organiseret marketing, tværtimod.
Det er stadigvæk for “sjov”, det glæder dem at forsøge andre metoder, gerne uortodokse
Lise & Jean har således løbende prøvet at pløje med en gammel plov trukket af en Quad, høste drueklaser i børnebadekar og vaskekurve ,vandet unge planter med en gammel vandtank, bugseret op på en Fiat 500, der lige kunne snige sig gennem rækkerne….
De sidste mange år har de valgt at fokusere på miljøet i og omkring deres 5 hektarer. Jean har et diplom i økologisk vindyrkning, og alle reglerne bliver fulgt, selvom vi ikke er officielt certificeret. Man bruger ikke ukrudtsmidler, men luger mekanisk.
Klimaet i sig selv, med raske vinde og meget sol, hjælper til et begrænset forbrug at sprøjtemidler. Når det kommer til selve vinfremstillingen, har man de samme strenge krav om begrænset additiver
Lise & Jean har plantet hundredevis af træer og buske, skabt små overdrev og hække, i håb om en varieret og voksende biodiversitet og der sættes fuglekasser op og har bistader. Samtidig har man plantet en olivenlund, og håber de kommende år at have deres egen olie !
Siden 2004 har de fuldstændigt renoveret markerne, revet gamle stokke op, opgravet selvsåede buske, vedbend og siv. Genplantet de tomme pladser, udskiftet træstokke med nye, trukket km-vis af tynde kabler til at “omfavne” de højtvoksende vinranker, så de ikke beskades i blæsevejr og også får mere direkte sol på druerne og man har installeret dråbevis vanding til de allervarmeste sommermåneder.
Nyplantning med 2 ha, hvor en er med overvejende Mourvedre til rødvinen og en med Vermentino, hvide druer mest set i Italien og sjældent i Provence, men som giver den dejligste “blanc des blancs”. ( et projekt som fik naboerne til at klø sig i nakken , men som nu efterlignes ..;)
Desuden har man de traditionelle vinsorter til Rhonevinene: Grenache Syrah Mourvedre og en smule Carignan.
Vinen bliver vinificeret hos brødrene LAVAU, et familieforetagende gennem flere generationer og som ligger bogstavelig talt lige om hjørnet, og deres druer kan simpelthen ikke nå at oxydere på de 500 m derhen !
Cave Lavau's oenologer får hvert år det bedste ud af druerne og vinen kommer på flaske der, og opbevares i deres regulerede lagre.
Lise & Jean's hvid, rød og rosévine har navn efter deres voksne børn, Magali (rød), Christian ( hvid), Cecilie ( rosé), Domaine André for deres Andreas. Deres tre børnebørn har hver især deres særlige Cuvée i deres fødselsår :)
Familien har samlet stor glæde af dette projekt, både når der skal overvejes for og imod for nye tiltag, og da også når man smager de nye årgange sammen….
Lise & Jean håber at kunne give noget af den fornøjelse videre
Domaine André
Jean Maitre
310 chemin de le Bouveau
84150 Violès